De WBSO is een Nederlandse fiscale stimuleringsregeling ontworpen om bedrijven te ondersteunen die investeren in onderzoek en ontwikkeling (R&D). De regeling helpt de kosten voor R&D-projecten te verminderen door een korting te bieden op de loonbelasting van R&D-medewerkers.

Wat is de WBSO?
De WBSO vermindert de kosten van R&D door een percentage van de loonkosten en andere R&D-kosten en -uitgaven af te trekken van de loonbelasting. Hierdoor worden de financiële drempels van innovatieve projecten verlaagd, waardoor bedrijven worden aangemoedigd om te investeren in nieuwe technologieën, producten of processen.

Voorwaarden:
Om voor de WBSO in aanmerking te komen, moeten bedrijven een R&D-project hebben dat voldoet aan de criteria van de regeling. Dit betekent dat er duidelijke documentatie moet zijn over het innovatieve karakter van het project en de verwachte R&D-uren.

WBSO-percentages:
Hier is een overzicht van de algemene percentages (let op: deze kunnen jaarlijks variëren):

Type bedrijf Eerste schijf (€tot 350.000)  Tweede schijf (boven €350.000)
Normaal 32% 16%
Starters 40% 16%

Voorbeeldberekeningen:

1. Zelfstandig ondernemer: Stel dat een zelfstandige 500 uur besteedt aan R&D-werkzaamheden in een jaar. Naast de reguliere zelfstandigenaftrek kan er ook een WBSO-aftrek worden geclaimd als de zelfstandige minimaal 500 uur aan R&D besteedt. Dit komt neer op een vaste aftrek, bijvoorbeeld €13.000 (dit bedrag kan variëren op basis van het jaar en beleidsbeslissingen).

2. Besloten Vennootschap: Stel dat een BV €100.000 aan loonkosten heeft voor R&D-medewerkers. Het WBSO-voordeel bestaat uit een percentage van deze loonkosten. Voor de eerste €350.000 aan loonkosten is dit percentage bijvoorbeeld 32% (starterstarief kan zelfs 40% zijn), en voor loonkosten daarboven 16%. In dit geval zou het voordeel €32.000 bedragen.

Buiten de directe financiële voordelen stimuleert de WBSO ook een cultuur van innovatie, waardoor bedrijven in verschillende sectoren in staat zijn nieuwe producten, technologieën en diensten te ontwikkelen.

 

 

 

Vul onderstaand contactformulier in en we nemen binnen een werkdag contact met u op

Soort vraag*